maandag 8 september 2014

Leesautobiografie

Leesautobiografie
Marie bek V4C

Vroeger toen ik klein was werd ik elke avond voorgelezen door mijn ouders. Mijn ouders bleven dit doen totdat ik ongeveer negen of tien jaar oud was. De soort boeken verschilden van sprookjes en verhaalbundels tot Nijntje-boeken. Mijn ouders lazen niet alleen in het Nederlands voor maar ook in het Deens, aangezien ik uit Denemarken kom.
Een paar boeken die ik me nog kan herinneren zijn: Nieuwsgierig aapje, De mooiste vis van de zee, Blijf je bij me slapen? en Snøvsen (een Deens boek). Dit waren dan ook mijn favoriete boeken vroeger. Ook lazen mijn ouders vaak voor uit Lijsters boeken. Ook las ik zelf uit lijsters lees het lekker zelf.

In de kleuterklas werd bijna elke dag wel een verhaaltje voorgelezen door de juf. Deze boeken waren vaak boeken korte sprookjes of korte verhaaltjes, maar ook Pluk van de Petteflet, Sjakie en de chocoladefabriek, en vergelijkbare boeken.
Ik begon zelf boeken te lezen toen ik rond 5 jaar oud was.

Bij ons thuis wordt veel en graag gelezen, mijn ouders lezen regelmatig als ze daar tijd voor hebben. Mijn zusje van 13 leest ook veel boeken, en ook mijn broertje van 8 wordt elke dag voorgelezen en leest ook zelf.
Ik heb zelf ook best veel boeken, de meesten heb ik gekregen maar ook een aantal zelf gekocht. Het grootste deel van mijn boeken zijn 'echte' volwassenenboeken. Auteurs als Isabel Allende en Khaled Hosseini vind ik heel goede auteurs.
De meeste boeken die ik lees zijn eigenlijk van buitenlandse auteurs: John Green, Jean M. Auel, Tatiana de Rosnay, Isabel Allende en Kahled Hosseini.

Thuis wordt er regelmatig gepraat over een boek, wanneer mijn moeder en ik beiden hetzelfde boek hebben gelezen zitten we te praten over wat we ervan vonden en of het goed was of niet.
Ook met mijn zusje heb ik het wel eens over boeken, soms raad ik haar een boek aan en vertel aan haar waar het over gaat.

Op de middelbare school (klas 1/2/3) was het verplicht elk jaar één boek te lezen en er een boekverslag over te maken. In de eerste klas las ik hiervoor Ooit is niet nu van Brigitte van Aken, in de tweede klas Het recht op terugkeer van Leon de Winter. En in de derde klas las ik het boek Hemelvaart van Judith Koelemeijer. Al deze boeken vond ik heel mooi en bijzonder, vooral Het recht op terugkeer.
In de derde klas moesten we ook Het gouden ei lezen en daarover kregen we een schriftelijke overhoring.
Buiten school las ik toen ook veel, ik ging ongeveer één keer in de twee weken naar de bibliotheek om een nieuw boek te lenen.

Persoonlijke top 5 
1. De stad der blinden, van José Saramago. Dit boek heb ik een aantal maanden geleden gelezen, ik vond dit boek superleuk omdat er in het hele boek geen enkele naam wordt genoemd. Er wordt gesproken over de eerste blinde, de oogarts en het meisje met de zonnebril. Ook omdat het boek zo onwaarschijnlijk en bijzonder is vind ik het een erg leuk boek.
2. En uit de bergen kwam een echo, van Kahled Hosseini. Ik heb ook De vliegeraar en Duizend schitterend zonnen van Kahled Hosseini gelezen. Deze boeken vond ik ook erg mooi. Het verhaal is erg bijzonder en het is erg mooi geschreven.
3. Het negende schrift van Maya, van Isabel Allende. Isabel Allende is een van mijn favoriete auteurs, ik heb bijna al haar boeken gelezen en ik vond ze allemaal heel mooi.
4. Zorro, van Isabel Allende. Dit boek heb ik in de zomervakantie gelezen, het is een historische
roman over de legende Zorro. Het boek was erg leuk opgebouwd, beginnend bij de jeugd van de hoofdpersoon, en je zoet de hoofdpersoon groeien door het boek.
5. Paper towns, van John Green. Dit boek vertelt een erg bizar verhaal over een aantal jongeren in een Amerikaanse stad. Het boek vond ik leuk omdat het heel origineel is en dat vind ik altijd leuk.

In de les bleek dat ik lees op niveau 4. De meeste boeken die ik lees zijn 'echte' volwassenenboeken en de stijl en opbouw mogen wel ongewoon zijn, dat vind ik vaak juist leuk en uitdagend. Ik vorm vaak ook mijn eigen oordeel en mening over het boek aan de hand van argumenten, ook vind ik het wel leuk om de boeken te discussiëren met andere mensen die de boeken ook hebben gelezen. Als er veel en ingewikkelde namen worden gebruikt kan het verhaal voor mij soms moeilijk te volgen worden, maar als ik dan verder lees leer ik de personages meer kennen en dan is het geen probleem meer.

Dit jaar ben ik van plan boeken te lezen op niveau 3 of 4. Ik ben nu bijvoorbeeld net begonnen in Het huis van de moskee, tot nu toe vind ik het een goed boek.
Dit boek het ik gevonden via www.lezenvoordelijst.nl, en toevallig hadden we dit boek thuis in de kast staan.
De boeken die ik wil lezen moeten niet echt over een bepaald onderwerp gaan, ik vind bijna alle onderwerpen wel leuk om over te lezen. Behalve als boeken echt te onwaarschijnlijk en bizar zijn, ik houd niet heel erg van fantasie boeken, meer van realistische verhalen.

1 opmerking:

  1. Jij hebt al behoorlijk veel leeservaring! Lees je ook wel in het Deens?

    BeantwoordenVerwijderen